Amsterdam in 3D in Koekel Urt

  • 27 mei 2007

rm_in_3d.jpg
In het wonderlijk mooie Google Earth is heel Amsterdam nu in 3D te zien. Grotendeels in behoorlijke correcte maar saaie grijze blokken, maar tien bekende gebouwen zijn ook echt helemaal in 3D nagemaakt. Zoals de Westerkerk, Paleis op de Dam en natuurlijk… het Rijksmuseum. Drie dingen.

1. Er zijn weinig Panoramio foto’s van binnen in het museum te zien (die zouden toch een leuke aanbeveling kunnen zijn). Zou Google / Panoramio die foto’s “met de hand” selecteren? En foto’s van binnen afwijzen wegens mogelijk auteursrechtkwesties?
Update. Een testfoto van het Rijksmuseum van binnen is nu te zien in Google Earth (ziehier de foto op panoramio.com).

2. Volgens het persbericht van de Gemeente kan iedereen hierna zelf gebouwen in 3D knutselen. Leuk, maar sommige bestaande gebouwen worden er op een rare manier minder geloofwaardig van.

3. Vorig jaar hebben we de Rijksbouwmeester nog eens geadviseerd om Google Earth te gebruiken. Nu zie je een paar architecten het al gebruiken, bijvoorbeeld:

  • in Amsterdam op het terrein waar vroeger het Andreas Ziekenhuis stond
  • in Rotterdam rond Hotel New York.

(Dat is een beetje onbeholpen mededeling, maar van WordPress mag je helaas geen kmz bestandjes uploaden die direct linken naa die locaties.)