Heden verscheen… uw paspoortnr op internet

  • 27 maart 2009

hedenverscheen

Voor De Brauw maakten wij een kleine campagne om de Brains in Business Course voor het notariaat aan te kondigen. Onderdeel daarvan was een t-shirt met het waarschijnlijk beroemdste stukje notarissentekst: “Heden verscheen voor mij”.

Voor de aardigheid tikten we dat zinnetje ook eens in bij Koekel. En daar werden wij niet geruster van. Er staan duizenden, zoniet tienduizenden documenten online met daarin die zin, met daarbij vrij vaak – wij schrokken ervan – complete namen, geboortedata én paspoort- of rijbewijsnummers.

Waarom doen mensen dat? Zo te zien met de beste bedoelingen: ze willen bewijzen dat hun vereniging of stichting zuivere koffie is, want beschikt over een officiële stichtingsacte.

Maar onderhand maken die mensen zich behoorlijk kwetsbaar, vermoeden wij. Zoek er nog een paar dingen bij op de social networksites, en je begint een redelijk makkelijke prooi voor “identity theft” te worden. (Het Amerikaanse ID Theft Resource Center adviseert al nooit je echte naam op een weblog zetten.)

Wat moeten we met deze wetenschap? De politie bellen? De krant? Laten we maar eens een mailtje sturen naar de KNB, de organisatie van notarissen. Niet dat zij er iets aan kunnen doen, maar misschien kunnen ze hun leden vertellen dat die hun klanten vertellen… enz.