Hirst in Telegraaf (wij soort van blij)

  • 6 april 2009

telegraaf_stukje_hirst_klei2
De klant maakte ons attent op een stukje in De Telegraaf van zaterdag 4 april. Ging over de “beste websites van het jaar” met daarbij ook For the Love of God. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee, en het Rijksmuseum ook. Toch even lullig doen: we zijn het niet helemaal eens met de geciteerde Spinaward juryvoorzitter. Hij heeft vast het beste met de bedrijfstak voor, en is ongetwijfeld verkeerd geciteerd met “de software is een stuk eenvoudiger en er is veel ‘open’ en ‘gratis’ beschikbaar“. “Verzin het maar en het kan allemaal.” “Programmeerkennis is nauwelijks meer van belang“.  Want… Was Het Maar Waar.

Grappig & Wrang: het knipsel werd gescand en gemaild door freelance actionscript programmeur  Mels, die hier weken heeft zitten programmeren. En dan hebben we het nog niet over al die andere mensen (o.a. Roland) die dingen hebben zitten uitvinden die nog niet bestonden.

Update. De juryvoorzitter reageert per mail, en meldt o.a. :  “In mijn reactie op de tekst van de journalist had ik inderdaad aangegeven om de zin ‘Programmeerkennis is nauwelijks meer van belang’ eruit te halen. De rest sta ik wel achter.”

Bovendien citeert hij uit het juryrapport dat wij nog niet gezien hadden. “For the Love of God gaat over een kunstwerk, maar is zelf ook een kunstwerk. Visueel en interactief een prachtige site. Het concept is ijzersterk en klopt volledig, evenals de combinatie van offline en online. Het centraal zetten van de meningen en visies van alle bezoekers van het Rijksmuseum is, gezien het breed bediscussieerde kunstwerk, perfect. Deze website is dermate krachtig dat hij bijna kan worden gezien als een eigen ‘soort’. Het is een format dat op vele andere manieren en op basis van vele andere onderwerpen kan worden ingezet.
Enige kritiek, maar dit was niet te wijten aan bureau noch opdrachtgever, maar aan de ‘macht’ van de artiest Damien Hirst, is dat deze website niet ‘global’ is geplugt, gezien de internationale aandacht die het kunstwerk ‘For the Love of God’ krijgt en de website eigenlijk verdient. De jury beloont For the Love of God met een zilveren award (met een gouden randje).

Na dit stukje vergeven wij de juryvoorzitter zo ongeveer alles.