Hoog bezoek

  • 13 mei 2008

Wij kregen heel hoog bezoek: de heer J. Roschar, inmiddels 94 en vooral… voormalig bewoner van “ons” mooie pand. Hij woonde er met z’n ouders; z’n vader was eigenlijk zeeman maar was gaan schoenmaken om iets te verdienen. Het bord van de schoenmakerij is – niet heel goed, maar toch – te zien op de oude foto in het bericht “Oud beeld”; het hangt onder het raam links naast de voordeur.
Hij woont nu in Voorthuizen, in de buurt van Mevrouw Pekela (rechts), die vanmorgen bij ‘m was binnengelopen om te vragen of hij zin had om naar Amsterdam te gaan. En dat had hij…. gelukkig.
Verbazend detail: hij woonde in de linkerkant van “ons” huisje; de rechterkant was een aparte woning, en daar woonde de stovenzetster van de kerk.
Meneer Roschard zelf heeft nog gewerkt bij Lijstenmaker Petri, om de hoek in de Westerstraat. Hij heeft een lang en veelbewogen leven achter de rug – hij noemde bijna terloops een paar namen van concentratiekampen -, maar hij is gezond en loopt nog lekker. Wij vonden het een eer om kennis met hem te maken.